Veiligheid van lasershows voor publiek en luchtvaart

Lasers zijn in het nieuws sinds het eind van 2004, door incidenten in de Verenigde Staten waarbij laserstralen gericht waren op vliegtuigen. Sindsdien verschijnen er regelmatig negatieve berichten over de effecten van lasershows. Wij willen met onderstaande verklaring duidelijk maken dat wij volgens professionele richtlijnen werken.

Geen van deze incidenten schijnen door lasershows gekomen te zijn. Dat ligt in de lijn der verwachting omdat de lasershowindustrie aan de meeste regels onderhevig is van alle laser gebruikers in de lucht.

Onze lasershows zijn ontworpen naar de veiligheid van het publiek en de luchtvaart
Producenten van buiten lasershows nemen veel stappen om ervoor te zorgen dat het publiek veilig is. Indien mogelijk richten we de lasers op nabijgelegen gebouwen zodat de stralen afgebroken worden en binnen het feestgebied blijven. Indien er onafgebroken stralen zijn dan zullen die altijd gericht worden op een manier dat ze niet in de buurt komen van vliegvelden, landingsbanen of het publiek. Wij zorgen er altijd voor dat onze apparatuur onder geen enkele voorwaarde het luchtverkeer, een piloot of het publiek van een feest kan hinderen.

Dit is niet altijd zo geweest. In het midden van de jaren 90, lieten zowel de FDA als de FAA lasers toe in de vliegbaan van het belangrijkste vliegveld van Las Vegas. Toentertijd dachten alle partijen dat het enige dat belangrijk was dat de lasers uit het zichtveld van de piloot bleven. Maar nadat piloten begonnen te klagen dat je erdoor afgeleid worden, flitser zagen, en zelfs tijdelijke blindheid ervaren werden me zorgen serieus genomen.

Als gevolg van de opmerkingen in het midden van de jaren 90 werden de lasershows in Las Vegas beëindigd. Afgevaardigden van de internationale laser display Association werken nauw samen met de overheid, de industrie en luchtvaartgroepen zoals de ansi Z136 en SAE G 10 t  comité, om veiligheidstechnieken te ontwikkelen voor alle bedrijven die buiten lasershows organiseren.

Lasershows hebben een prachtige reputatie
Sinds die tijd hebben professioneel georganiseerde lasershows een uitmuntende reputatie opgebouwd op het gebied van veiligheid. De bedrijven die betrokken zijn geweest bij de gesprekken die hierboven vermeld staan begrijpen heel goed wat de mogelijke risico’s zijn. Zij ondersteunen de sancties die zijn opgelegd aan bedrijven die onverantwoordelijk omgaan met het gebruik van lasers. Samen willen wij ervoor zorgen dat de consument het vertrouwen in ons product terugkrijgt.

Wij hebben ook de handen ineen geslagen om de mensen te ondersteunen die potentiële veiligheidsgevaren aan ons melden. Sommige onjuiste en sensationele rapporten Zijn verschenen in de media en op andere plekken. Iedereen, ook piloten, de politie, en het publiek Moet gaan begrijpen dat er heel weinig situaties zijn waarin lasers een gevaar voor de mens kunnen zijn. Wij hopen dat de mensen in gaan zien dat wij als laser professionals altijd bezig zijn om de veiligheid van het publiek en de luchtvaart voorop te stellen. Wanneer een professional en lasershow ontwerpt Word er altijd rekening gehouden met de positie van het publiek ten opzichte van de laser en de lichtstraal van de laser ten opzichte van de luchtvaart.

Veelgestelde vragen

Kunnen jullie een lasershow doen of kunnen jullie lasers gebruikt worden in een kleine lage zaal waarbij de lasers op een hoogte van ongeveer 2 à 2,5 meter komen te hangen?
Wanneer wij een lasershow geven is het altijd cruciaal dat de lasers de ruimte hebben om te schijnen. Een ruimte met een hoogte van 2 m kunnen wij nooit voorzien van een lasershow. Uitgangspunt van de lasershow is dat deze te allen tijde boven het publiek schijnt. Wanneer de hoogte niet toereikend is kunnen wij in sommige gevallen Onze laserstralen verbreden zodat deze minder fel worden. Let op! Dit geldt alleen bij een hoogte tussen 2 ½ en 3 m.

Welke maatregelen treffen jullie om de veiligheid van het publiek te garanderen
Hieronder treft u een aantal regels en richtlijnen waar wij ons aanhouden om ervoor te zorgen dat het publiek niet blootgesteld wordt aan lichtsterktes groter dan het maximum dat als acceptabel beschouwd wordt.

Barrières die de lasershow omsluiten zo dat wanneer een straal onverhoopt de spiegel mist deze niet in het gezicht van iemand in het publiek terecht kan komen. De laser wordt op deze manier dus altijd binnen het aangegeven gebied gehouden.

Wij richten Onze lasershow te allen tijde boven het aanwezige publiek. Op deze manier is het onmogelijk om een bezoeker schade toe te brengen met onze laserstraal. Onze lasers worden altijd door minimaal twee man bediend, een persoon is verantwoordelijk voor de visuele effecten, de andere houdt te allen tijde overzicht. Op deze manier kunnen wij het welzijn er van de gasten garanderen.

Wij gaan SuperLaser doen er alles aan om de bezoeken een zo leuk mogelijke avond te laten beleven. Wij gebruiken altijd de beste en nieuwste apparatuur en veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ondanks dat wij er alles aan doen om u tegelijkertijd een zo mooi en zo veilig mogelijke avond te laten beleven, kan er natuurlijk onverhoopt iets misgaan. Laat ons dit dan tijdig weten, wij proberen onze service iedere dag te verbeteren.

De laserpen, die vaak gebruikt wordt bij presentaties, is een draagbaar zaklantaarntje op batterijen met een laserdiode. Hij ziet eruit als pen of kokertje aan een sleutelhanger.
Net als andere lichtsoorten kan laserlicht van een laserpen het netvlies van het oog beschadigen, maar alleen als het licht erg fel is en het oog er lang aan wordt blootgesteld. Als de laserstraal toevallig het oog raakt is er geen reden om ongerust te zijn. Alleen als je heel lang recht in de laserstraal blijft kijken, kan er blijvende schade worden aangericht.
De sterkte van de laserstraal wordt aangegeven met de klassen 1, 1M, 2, 2M, 3R, 3B en 4. De straling van klasse 1-lasers is veilig, en het licht van klasse 4 is hoe dan ook gevaarlijk. De lasers die in cd-spelers en laserprinters zitten, vallen bijna altijd in klasse 1, maar laserpennen vallen doorgaans in klasse 2 of 3R.
Vaak zijn de lasers echter ingedeeld volgens het oude systeem met de klassen I, II, IIA, IIIA, IIIB en IV, waarbij II grotendeels overeenkomt met 2 en IIIA met 3R. Het licht van lasers in deze klasse, met hooguit vijf milliwatt vermogen, is alleen schadelijk als je lange tijd recht in de laserstraal kijkt. Als een laserstraal je oog raakt, zul je snel in een reflex knipperen of wegkijken. Alleen bij pech of door opzet – als je bijvoorbeeld door een kijker naar een laserstraal kijkt – richt een gewone laserpen schade aan.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is toch voorzichtigheid geboden bij laserpennen omdat de straling hoofdpijn en tijdelijke blindheid kan veroorzaken. En als een automobilist of een piloot door een laserpen verblind wordt, kan dat fatale gevolgen hebben. Bovendien zijn de laserpennen nog niet altijd correct geclassificeerd.

Reserveren of prijsopgave

Uw naam:
Uw telefoonnummer:
Uw e-mail adres:
Gewenste datum:
Opmerkingen:
 

Veiligheidsvoorschrift